Pomysł na stosowanie cukierków reklamowych i różnych innych słodyczy jako półśrodków wzmacniających efekt kampanii nie jest pomysłem nowym. Zawsze jednak można wprowadzić do niego jakieś innowacje, jak chociażby stosowanie nowych rodzajów cukierków czy podawanie ich klientom w ciekawych pod względem graficznym opakowaniach. Dość dobrze sprawdzają się w tej roli krówki, które są ogólnie lubiane i mają opinię słodyczy lepszej jakości niż przeciętne karmelki czy landryny. Krówkę łatwo jest podać w tradycyjny sposób (cukierek w opakowaniu), można też z nią również zrobić o wiele więcej, na przykład położyć na talerzyku, rozgrzać i przemienić w krem krówkowy, wyposażyć w inne smakowite dekoracje itd. Tradycyjna forma częstowania krówkami jest szczególnie wygodna, bo każdy zainteresowany może sam sobie rozwinąć cukierek i to właśnie wtedy, gdy ma ochotę go spożyć. Używa się opakowań papierowych, rzadziej foliowych, bo papier nie przykleja się tak często do powierzchni krówki i łatwiej sobie z takim cukierkiem poradzić bez brudzenia rąk. Papierowe opakowanie to również kolejny nośnik reklamy, może być bowiem specjalnie zaprojektowane i zawierać niezbędne elementy takie jak logo. Krówki reklamowe funkcjonują przeważnie w bliskim sąsiedztwie czarno-białych łat (chociaż przecież nie każda krowa musi być czarno-biała). To dość miłe skojarzenie współgrające z nazwą oraz kontrastowy zestaw dla jasnego brązu powierzchni cukierka. Ładne opakowanie z pewnością będzie docenione przez osoby w dowolnym wieku, a najmłodsi mogą mieć nawet chęć zostawić je sobie na pamiątkę. Jeśli nie posiadają opakowania, mogą znaleźć się w pudełku lub na talerzyku w tych samych barwach. Możliwe jest nawet utworzenie ciekawej propozycji talerzyka czarno-białego, który na koniec da się zjeść (wykonany z wafla i pokryty warstwą czekolady w odpowiednich barwach). To skuteczny zabieg, dzięki któremu krówki stają się jeszcze bardziej atrakcyjne. Cukierki te muszą jednak być świetnej jakości, żeby ich kosztowanie wywoływało same przyjemne wrażenia. Nie powinny być zbyt mokre ani zbyt suche, pożądany jest też efekt ciągnięcia się cukierka po rozpoczęciu konsumpcji, jak również to, że ciężko się tego efektu pozbyć. Jedzenie krówki nie jest procesem szybkim, ale wielbiciele ich specyficznego smaku nie będą z tego powodu zniecierpliwieni. Przynajmniej zyskuje się pewność, że podana została prawdziwa i wysokiej jakości krówka, a nie tania podróbka tego specjału wykonana z nie wiadomo jakich składników.

Category: